Kako radi elektronska cigara?

Elektronska cigara je najnovije tehonološko dostignuće sofisticiranog dizajna a u isto vreme i vrlo jednostavno za upotrebu. Koristi se kao i klasične cigarete - udahnete paru koja sadrži određenu dozu nikotina i izdahnete vodenu paru.

Glavna razlika u samom korišćenju je u tome što elektronska cigara funkcioniše potpuno automatizovano. Ne treba vam upaljač, šibice, pepeljara - nema “paljenja”. Jednostavno udahnete dim kad imate potrebu za tim, a sledeći dim možete udahnuti odmah potom, a možete i za pola sata.

Zabranjeno pušenje?

Ne, ako imate elektronsku cigaru! Tačno je - elektronska cigara može da se koristi u prostorijama gde je pušenje zabranjeno. Bezopasna je po zdravlje, jeftinija od običnih cigareta i daje osećaj slobode - na poslu i putovanjima, u gostima, pa i u vašoj glavi.
Elektronska cigara se dimi kao prava, poseduje aromu i vraća vam uživanje u pušenju. Sadrži umerenu dozu nikotina ali ne proizvodi neugodne mirise i štetne efekte sagorevanja.

I pušenje i zdravlje.

Zamislite da između pušenja i zdravlja možete da izaberete i jedno i drugo. Gde god da ste, sada ne morate da se smrzavate ili odbrojavate minute do paljenja cigarete.
Zahvaljujući elektronskoj cigari, možete da “sklopite primirje” sa nepušačima ali i da lakše ostavite pušenje.
Elektronska cigara ne sadrži katran i ugljen-monoksid. Ono što smo zapravo uradili je: izbacili smo štetne materije iz klasične cigarete, ostavili nikotin (koji je glavni izazivač zavisnosti ali ima najmanji zdravstveni rizik) i ostavili prepoznatljiv ukus. Zbog toga smo ponosni da kažemo da smo omogućili zdravo uživanje u pušenju koje će da podmiri vašu zavisnost o nikotinu.

Nikotin?

Ne tvrdimo da je nikotin zdrav, ali je činjenica da on nije izazivač kancerogenih i drugih oboljenja koje su posledica pušenja. On je jednostavno tu da izazove a potom i podmiruje zavisnost.
I znamo šta mislite - ne, nećete dobiti trovanje nikotinom korišćenjem elektronske cigare. Ona ima ugrađen elektronski sigurnosni sistem koji se automatski isključuje ako se previše inhalacije pojavi unutar kratkog vremenskog perioda ili ako se udiše više od 8 sekundi.

Kertridži

Kertridži su povoljni i lako zamenjivi. Jedan kertridž sadrži 200 “puff”-ova, što količinski odgovara oko jednoj kutiji klasičnih cigareta. U praksi se ipak pokazalo da traje i duže jer skoro polovina klasične cigarete izgori dok stoji u pepeljari (dokazano studijama).
Na primer, ako udahnete 5 puta, ostalo vam je još 195 dimova. Tih 195 dimova možete nastaviti da trošite odmah potom, a možete i za pet dana ili kad god poželite.
Znaćete da kertridž treba promeniti u trenutku kad cigara više ne ispušta dim prilikom povlačenja.

Atomizer

Jedan od najvažnijih delova za pravilan rad elektronske cigare je atomizer. Prilikom prvog pokretanja cigare, kad postavite kertridž, trebalo bi da sačekate 2 minuta da se tečnost “nalije” u atomizer. Tek tada je cigara spremna za upotrebu.
Za optimalnu upotrebu atomizer bi trebalo povremeno očistiti. Čisti se tako što se skine kertridž, cigara okrene na drugu stranu (tako da vam je LED lampica bliža ustima) i kratkim izduvavanjem sa prekidima od desetak sekundi.
Novi atomizer najbolju efikasnost postiže tek 3-5 dana od početka korišćenja.

Baterija

Baterija traje otprilike jedan dan uz normalno korišćenje. Uz većinu modela, na raspolaganju su vam USB punjači, punjači za kola, klasični punjači od 220V a uz neke modele i prenosivi akumulacioni punjač.
Radi optimalnog iskorišćenja baterije, bitno je da prvih nekoliko punjenja traje od 6 do 8 sati, bez obzira na indikator koji pokazuje da je baterija puna. LED lampica na vrhu cigarete pokazuje stanje baterije. Ukoliko treperi 10 puta prilikom konzumacije, to je znak da je baterija prazna i da je treba priključiti na punjač.

Ko sme da je koristi?

Namenjena je za upotrebu samo od strane odraslih. Nije preporučljivo da elektronsku cigaru koriste trudnice i oni koji su osetljivi na nikotin.